Asian

Herkomst

De Asian is eigenlijk een groep katten van het (Europees) Burmese type, maar met andere vachtkleuren, patronen en vachtlengte dan bij de Burmees is toegestaan. De kortharige Asian heeft dezelfde vachtkwaliteit als de Burmees. De Zilver en Golden variëteiten zijn beter gekend als Burmilla. De Zwarte variëteit heet Bombay en de halflangharige variëteit kennen we als Tiffanie.

De Burmilla, Bombay en Tiffanie hebben hun eigen pagina met foto’s en beschrijvingen.

Karakter

De Asian is een aangename kat die goed overweg kan met andere katten en honden. Zij zijn eveneens leuke speelkameraadjes voor kinderen. Het zijn rustige, maar actieve katten met een gezellig karakter. Ze hebben behoefte aan gezelschap en aandacht en kunnen daarom moeilijk langere tijd alleen zijn. Daarom leven ze ook meestal met in elk geval één rasgenoot samen.

Verzorging

Eenvoudig te verzorgen doordat de Asian weinig ondervacht heeft. De vacht is glanzend, om dit te bereiken is het voldoende de kat frequent te aaien en af en toe voorzichtig met een zeem af te wrijven.

Foto’s Cattery Oppidum Ubiorum

Lichaam

Deze middelgrote kat van ongeveer 3,5 kg (poes) tot over de 5 kg (kater) is gespierd en krachtig, met een rechte rug en stevige borst. Ze heeft pootjes in verhouding tot het lichaam, met ovale voeten. De staart is taps toelopend, heeft een afgeronde top en is van gemiddelde lengte.

Kop

Wigvormig met afgeronde vormen en een krachtige, brede onderkaak en kin. Duidelijke stop.

Oren

Middelgroot en enigszins naar voren gericht. Ze staan wijd uit elkaar en zijn breed aan de basis.

Ogen

Groot en staan wijd uit elkaar. De onderkant van het oog loopt rond, terwijl de bovenkant een rechte lijn volgt.

Vacht

Zeer korte, dicht aanliggende vacht met weinig of geen ondervacht. Een fijne haarstructuur die zijdeachtig aanvoelt. De vacht heeft een mooie, diepe glans, al kan dit per kleur verschillen.

Kleur

De Asian komt voor in een breed scala van vachtkleuren en -patronen.

Een aantal van die kleuren en patronen zijn de tabbies, de ticked tabbies, de effen katten (zonder patroon), de silver en golden tabbies of ticked tabbies.

Tekst met dank aan Hannelore Louage.

Productlijnen Prins VitalCare