Bombay

Voor vele jaren is er de traditionele Amerikaanse Bombay geweest.

Deze kat kwam oorspronkelijk van Amerika. Nikki Horner creëerde dit ras door een Amerikaans type bruine Burmees te verparen met een zwarte Amerikaanse Korthaar.

Ook in Europa, Australië en New Zeeland worden zwarte katten uit Europees type Burmezen en Europese Kortharen gefokt, ook zij zijn Bombay’s.

In Engeland worden ze Asian genoemd en ook in Nederland vallen de Bombay’s in de Asian rasgroep en onder de Asian rasstandaard.

In New Zeeland heet de Bombay “Mandalay” met de toevoeging “Bombay” om aan te duiden dat de kat zwart is.

In fenotype, is de Bombay een geheel zwarte Burmees.

Het verschil blijft echter net zoals bij de Amerikaans type Burmees en het Europees type Burmees dat de Amerikaanse Bombay (volgens CFA standaard) anders van type en rasstandaard blijft dan de Europese Bombay.(volgens de GCCF standaard)

Rasstandaard:

Afgeleid van de GCCF standaard
Zwart (Bombay)

vachtkleur: glanzend diepzwart, zoals bij zwart lakleer

n.b.: bij kittens ontwikkelt de kleur zich langzaam

ogen: diep geel

neusleer en ooglidranden: zwart

voetzolen: zwart of donkerbruin

Fout: bruine gloed in de vacht bij volwassen dieren

Morthica af Thors, European Bombay
(Cattery Moondiamond) 

Azrael des Ombres Calines, American Bombay
(cattery af Thors)

Karakter en kenmerken:

Wilde je altijd al een zwarte mini-panter, dan is de Bombay het ras voor jou.

Aangezien ze erg actief en intelligent zijn, kunnen ze leren aan de lijn te lopen, te apporteren en het huis te bewaken als een hond.

Bombay’s zijn erg aanhankelijk, makkelijk in de omgang en hebben van nature een lief karakter, het is een erg aantrekkelijk ras in alle aspecten.

Door hun nieuwsgierigheid en aanhankelijkheid vinden ze het een groot plezier om te spelen en om te gaan met de persoon van hun keuze, toch zijn ze niet overactief of luidruchtig.

Bombay’s hebben een erg nuchtere, directe benadering van het leven en het vermogen om hun duidelijk te maken wat ze voelen en wat hun wensen zijn.

Rhialto af Thors, European Bombay
(cattery Mackinthosh)

Hun behoefte aan constant gezelschap en aandacht maakt dat ze hun “uitverkoren” persoon overal zullen volgen. Het zijn schootzitters en echte knuffelkatten die er erg prijs op stellen om geaaid en geknuffeld te worden.

Met een Bombay ben je nooit eenzaam. Het zijn zeker geen onafhankelijke of hooghartige katten.

Speelgoed wordt erg op prijs gesteld en zal zeker gebruikt worden voor hun dagelijkse “work-out”, maar het liefste spelen ze met “hun” mens.

Ze zijn zachtaardig en voorzichtig in hun spel, hun speelgoed gaat, anders als bij andere katten, vaak een paar maanden wel mee.

Door hun zachtaardige karakter kunnen ze bijna altijd goed overweg met andere huisgenoten zoals kinderen en honden en andere katten, maar mensen blijven hun favoriete gezelschap. Zelfs vreemden en bezoekers krijgen vaak een uitgebreide begroeting.

Door hun kort aanliggende, weinig verharende vacht zijn het ideale binnenkatten en makkelijk in het onderhoud.

Een wekelijkse of maandelijkse poetsbeurt met een zachte rubberen borstel of zelfs een zemenlap is voldoende voor het vachtonderhoud.

Morticia af Thors, European Bombay (cattery Moondiamonds)


Tekst vrij vertaald uit: “THE TRADITIONAL BOMBAY © FAQ’s
COPYRIGHT DIANA FINERAN FEBRUARY 7, 2001.

(met foto’s van cattery Moondiamond’s, Mackintosh en af Thors en een foto van Burk’sBackyard.com, Australië)

Productlijnen Prins VitalCare