Burmees

Uiterlijk:

De Burmees is een elegante slanke gespierde kat die duidelijk zwaarder is dan doet vermoeden. De kop is bol rond met een korte uitstekende neus. De wijduitstaande oren lopen aan de buitenzijde in één lijn met de zijkant van de kop, de bovenzijde van de oren is afgerond. En profile is er een duidelijke stop in de neus te herkennen en de oren staan iets voorover. Een pinch is een duidelijke fout. De ogen zijn van boven oosters gevormd en aan de onderzijde rond. Kleur Chartreuse tot okergeel. Bij voorkeur goudgeel. Lichaam moet gesierd zijn met een rechte rug. Slanke poten met ovale voetjes. Achterpoten iets langer dan de voorpoten. Staart is gemiddeld van lengte met een afgerond einde. Knikken zijn duidelijke fouten. De vacht is kort zijdeachtig en strak aanliggend. Glans is een duidelijk kenmerk van de Burmees, alsmede voor de gezondheid van het dier.

N.b. Deze beschrijving geeft u een indruk van het uiterlijk van de Burmees. De rasstandaard beschrijft dit nauwkeuriger

Kleuren:

Bruin:

Warm donkerbruin, naar de onderzijde iets lichter wordend. Er is geen enkele tekening toegestaan afgezien van een iets donkerder masker en oren. Neusleertje en voetzolen zijn bruin.

Blauw :

Zacht zilvergrijs, de rug en de staart iets donkerder. Neusleertje donkergrijs, voetzolen rozig grijs.

Chocolate:

Melkchocolade kleurig oren en masker donkerder tot puur chocoladekleurig.
Poten staart en onderkaak dienen de kleur van de rug te hebben. Neusleertje bruin, voetzolen steenroze tot chocolade bruin.

Lilac:

Zacht duifgrijs met lichte rozeachtige gloed. Oren masker en rug mogen iets donkerder getint zijn. Neusleertje lavendelroze voetzolen licht tot lavendel roze.

Rood:

Licht oranje, met rode gloed. Lichte tabby tekening op voorhoofd. Oren donkerder dan de rest. Neusleertje en voetzolen roze.

Crème:

Licht crème met lichte tabby tekening op voorhoofd. Oren duidelijk donkerder dan de rug. Neusleertje en voetzolen roze.

Bruin tortie:

Bruin met rood gemêleerd of gevlekt zonder strepen of spots kleurverdeling van geen belang . Neusleertje en voetzolen meestal gevlekt roze met bruin.

Blauw tortie:

Blauw met crème en rood gevlekt, zonder strepen. Kleurverdeling van geen belang. Neusleertje en voetzolen meestal blauw met roze gevlekt.

Chocolate tortie:

Chocolade met rood en of crème gevlekt zonder strepen. Kleurverdeling van geen belang. Neusleertje en voetzolen meestal gevlekt chocolade met roze.

Lilac Tortie:

Lilac met crème gevlekt zonder strepen. De kleurverdeling is niet van belang. Neusleertje en voetzolen meestal gevlekt lichtroze met roze.

Tegenwoordig zijn er ook de nieuwe kleuren Cinnamon (licht kaneelkleurig)

en Fawn (lichte kleur lilac).

Deze kleuren zijn erkend bij de onafhankelijke verenigingen, nog niet bij de Fife.

Foto’s met medewerking van catteries:

Magicat, Purranza, Kallistra, Tenfold, Windcharm Kittens, van de Erdwal, Nimble Nymph, Opalis, van d’Ekster, Nikita, van Vyomesh en Fam. Hoekstra.

Productlijnen Prins VitalCare